Etykieta stołowa na całym świecie: zrozumieć różnice między kulturami
Niezmiernie ciekawe jest to, jak różnorodne są zwyczaje związane ze spożywaniem posiłków w różnych częściach świata. Stół to miejsce, gdzie ludzie o różnym pochodzeniu i kulturze zbierają się na wspólne posiłki, a zwyczaje przyjęte przy takich spotkaniach różnią się w zależności od kraju czy regionu. Poniżej przedstawię kilka przykładów takich różnic.
Myśląc o Japonii, na myśl przychodzi nam jedzenie pałeczkami. Trzeba jednak pamiętać, że używanie pałeczek podlega pewnym regułom. Wskazywanie nimi na ludzi lub jedzenie, krzyżowanie pałeczek, oblizywanie ich lub machanie nimi jest uważane za nieodpowiednie zachowanie przy stole. Niezwykle ważne jest też, aby nie wkładać pałeczek pionowo do miski z jedzeniem – taki gest może przypominać gospodarzom ceremonię pogrzebową. Pałeczki powinno się odkładać na talerz przed sobą, równolegle do stołu, gdy nie są używane. Warto też wiedzieć, że w Japonii samodzielne nalewanie sobie napoju jest niezgodne z etykietą, natomiast głośne siorbanie uważane jest za wyraz uznania dla osoby przygotowującej posiłek.
W Tajlandii na stole najczęściej zobaczymy widelec i łyżkę. Widelec służy do nakładania jedzenia na łyżkę, którą spożywa się potem posiłek. Na północy i północnym-wschodzie kraju tradycyjnie jednak jedzenie spożywa się gołymi rękami. Na stole nie znajdziesz noża, który uważany jest za broń – jego obecność przy stołowym posiłku byłaby głębokim naruszeniem norm społecznych. Podobnie, jedzenie ryżu pałeczkami jest uważane za nietakt.
Na Bliskim Wschodzie i w krajach azjatyckich panuje zwyczaj, że gość będzie dostawał dokładki do momentu, gdy zostawi jedzenie na talerzu. Jeśli czujesz, że nie jesteś już w stanie zjeść kolejnej porcji, po prostu nie jedz wszystkiego co masz na talerzu.
W Wielkiej Brytanii talerz z zupą przekłada się „od siebie”. Zarówno w Anglii jak i Szkocji, skończenie zupy polega na przechyleniu talerza na zewnątrz, a nie do siebie, jak to ma miejsce w większości krajów europejskich. Ponadto, łyżkę podnosi się do ust bokiem, a nie końcem.
Na Bliskim Wschodzie i w niektórych krajach afrykańskich leworęczni mogą napotkać na problemy podczas jedzenia. Jedzenie lewą ręką jest tam zabronione, a w południowych Indiach obowiązuje nawet zasada, że nie wolno dotykać talerza lewą ręką. Pochodzi to stąd, że lewa ręka jest tam uważana za „nieczystą”, służy bowiem do wykonywania czynności higienicznych po posiłku.
Zwracam uwagę, że przedstawione tu przykłady to tylko mały wycinek różnorodności tradycji i zwyczajów stołowych na świecie. Istnieje wiele innych fascynujących praktyk związanych z jedzeniem w różnych kulturach. Warto zawsze pamiętać o lokalnych zwyczajach podczas podróżowania i bycia gospodarzem dla osób z innych krajów.