Wzrost cen żywności w kwietniu – jak bardzo odczujemy podatek VAT?

Wzrost cen żywności w kwietniu – jak bardzo odczujemy podatek VAT?

Według prognoz analityków oraz producentów żywności, które udostępnili na antenie RMF FM, w kwietniu możemy spodziewać się wzrostu cen produktów spożywczych o kilka procent. Podyktowane jest to przez powrót pięcioprocentowego podatku VAT na żywność, który zacznie obowiązywać od przyszłego miesiąca.

Podatek VAT na żywność funkcjonuje jako podatek cenotwórczy, którego nie można ominąć. Jeżeli wynosi on 5 procent, to konsumenci będą musieli zapłacić więcej za produkty spożywcze o tę właśnie wartość. Jest to klasyczna forma podatku państwowego, którym obciążeni są klienci za zakup żywności. Dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności, dr Andrzej Gantner, zaznaczył, że producenci nie odczują żadnej korzyści finansowej z tego podatku – płaci go klient do skarbu państwa.

Podczas rozmowy z dziennikarzem RMF FM, Michałem Dobrołowiczem, dr Gantner dodał, że wzrost cen dotknie zarówno mięsa, nabiału, olejów, jak i warzyw czy owoców i ich przetworów. Dodatkowo, twierdzi, że jest to trudna podwyżka do zaakceptowania ze względu na jej psychologiczny aspekt. Skomplikowane jest również zrobienie zapasów, gdyż podatek ten obejmuje również produkty świeże.

Ponadto, właściciele restauracji przewidują, że w kwietniu mogą pojawić się podwyżki cen w menu. Zmuszeni będą do dokonania zmian w cenach produktów, które wykorzystywane są do przygotowania dań. Decyzje co do konkretnych wartości tych zmian zapadną niebawem, jednak na chwilę obecną, 1 kwietnia, nie wprowadzono jeszcze żadnych zmian. Właściciele i menedżerowie różnych warszawskich restauracji informują naszego reportera, że prawdopodobne jest, że dojdzie do zmian cen w menu bliżej połowy kwietnia.

Dr Andrzej Gantner przewiduje również, że część sklepów może próbować obniżyć ceny bazowe, aby pięcioprocentowy podatek VAT był mniej odczuwalny dla klientów. Możliwe jest również wprowadzenie promocji przez niektóre sieci handlowe. Produkty spożywcze będą droższe maksymalnie o 5 procent w połowie kwietnia, a inne produkty niekoniecznie aż tak bardzo.