Podręcznik do szybkiego pieczenia chleba razowego żytnio-orkiszowego

Podręcznik do szybkiego pieczenia chleba razowego żytnio-orkiszowego

Nie jest prawdą, że upieczenie własnego chleba to proces skomplikowany i wymagający dużo czasu. Po wielu próbach, które zakończyły się różnymi rezultatami, mamy dla Was propozycję na szybki i smaczny chleb razowy żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu.

Chleb ten rośnie niezwykle szybko – już po zaledwie 40 minutach można go włożyć do piekarnika. Można dowolnie modyfikować jego recepturę dodając swoje ulubione ziarna lub bakalie, my jednak postawiliśmy na czarny sezam i delikatne nuty czarnuszki. Wynik? Puszysty, lekko wilgotny i niesamowicie sycący chleb, który połowa zniknęła z naszego stołu, kiedy był jeszcze ciepły!

Jesienne i zimowe wieczory to idealny moment na tego typu kulinaria. Gorąco zachęcamy do wypróbowania!

Chleb razowy żytnio-orkiszowy – lista składników:
30 g świeżych lub 15 g suchych drożdży
1 łyżeczka miodu w płynie
2-3 łyżki letniej wody
250 g razowej mąki orkiszowej typ 2000
250 g razowej mąki żytniej typ 2000
2 łyżeczki soli
400 g letniej wody
50 g czarnego sezamu (połowa do posypania chleba)
10 g czarnuszki
20 g ziaren słonecznika lub innych ziaren do wyboru

Przygotowanie:
Rozpuść w miseczce drożdże, używając do tego 3 łyżek letniej wody z miodem. Wszystko dobrze wymieszaj.
Mąki połącz z solą i ziarnami, a następnie dodaj rozpuszczone drożdże i 400 ml letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrośnij ciasto. Konsystencja ciasta powinna być na tyle płynna, aby można było przelać je do formy.
Pozostaw ciasto na około 30 minut w ciepłym miejscu – powinno podwoić swoją objętość.
Ponownie wymieszaj ciasto i przelej je do formy do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 10 cm, wyściełanej papierem do pieczenia. Posyp chleb ziarnami, przykryj papierem do pieczenia lub kuchennym ręcznikiem i pozostaw na około 10-15 minut.
Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C, ustawiając program „góra – dół”.
Wstaw do piekarnika ciasto i upiecz je przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij chleb z formy, zdejmij papier i wstaw go na kratkę w piekarniku na kolejne 10 minut.
Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, wystarczy go wyjąć z piekarnika i postukać od spodu – jeśli słyszysz głuchy dźwięk, to znaczy, że jest gotowy!
Pamiętaj, aby pokroić chleb dopiero po ostudzeniu.