Zasoby kuchni współczesnej: Przetwory warzywne i grzybowe

Zasoby kuchni współczesnej: Przetwory warzywne i grzybowe

Współczesna kuchnia bez warzyw byłaby nie do pomyślenia. Codzienne spożywanie ich w znacznych ilościach, stało się już dla nas normą. Warzywa to nie tylko dodatki do zup czy mięs, ale również kluczowe składniki wielu potraw.

Niestety, dostępność świeżych warzyw jest ograniczona przede wszystkim do pór roku – lata, a czasami również wiosny i jesieni. Dlatego ludzie od dawna poszukiwali sposobów na przechowywanie warzyw poza ich naturalnym sezonem wegetacji. Podczas gdy jarzyny korzeniowe i ziemniaki łatwo jest przechować (najczęściej tworząc dla nich kopce), to jednak z warzywami o miękkiej strukturze oraz zielonymi sprawa wygląda gorzej. W takim przypadku najbardziej efektywne okazują się być przetwory i mrożonki.

Całoroczny dostęp do przetworów warzywnych zapewniają nam sklepy spożywcze, które oferują je na swoich półkach. Niemniej jednak, warto zastanowić się nad własnoręcznym przygotowywaniem przetworów – to nie tylko tańsza opcja, ale również daje nam pełną kontrolę nad składnikami, a co za tym idzie – lepszy smak (również dlatego, że sami je przygotowaliśmy). W tej części podamy kilka metod na przechowywanie warzyw i grzybów, w tym suszenia, marynowania i kiszenia.