Niemiecki narodowy przewoźnik lotniczy Lufthansa wprowadza kolejne zmiany

Niemiecki narodowy przewoźnik lotniczy Lufthansa wprowadza kolejne zmiany

Niemiecki przewoźnik Lufthansa powstał 6 stycznia 1953 roku w niemieckiej miejscowości Kolonia. Centra niemieckiego przewoźnika znajdują się we Frankfurcie oraz w Monachium. Obecnie zarząd firmy lotniczej zdecydował się na kolejne zmiany, tym razem dotyczące serwowanych posiłków, przekąsek oraz napojów.

Zmiany w serwowanych posiłkach niemieckiego przewoźnika

Do tej pory w klasie ekonomicznej, na trasach europejskich oferowany był darmowy catering. Osoby związane z finansami przewoźnika doszły jednak do wniosków, że takie działanie jest po prostu nieopłacalne. Dlatego w zaopatrzeniu cateringowym wprowadzono zmiany. Dlaczego? Otóż korzyści z obecnego menu są po prostu dosyć małe, a mimo wszystko bezpłatny catering dietetyczny jednak generował dosyć spore koszty, czy to związane z samym zaopatrzeniem, czy ich dostarczeniem i przechowywaniem na pokładzie samolotów.

Straty związane z bezpłatnym cateringiem na pokładzie samolotu

Nic więc dziwnego, że kierownictwo firmy zdecydowało się na taki krok. Dość powiedzieć, że jest to kolejny krok mający na celu ograniczenie wydatków, a firma podkreśla, że dostępne, dodatkowo płatne przekąski i napoje mają być zdrowsze oraz w większym stopniu przyjazne środowisku. Do menu zostaną wprowadzone sałatki, musli, cieszący się ostatnio popularnością – sok pomidorowy, a także specjalna oferta produktów regionalnych. Warto jednak dodać, że ich zakup będzie opcjonalny i dodatkowo płatny, a pasażerom bezpłatnie będzie przysługiwać jedynie butelka wody.

Jest to już druga zmiana dotycząca zmniejszenia oferty związanej z jedzeniem w firmie Lufthansa, bowiem pod koniec 2019 roku 2 ciepłe posiłki na trasach długodystansowych, zmieniono na jedną kanapkę. Nowe zasady wchodzą w życie już w marcu 2021 roku, a w grupie Brussels Airlines i Eurowings już obowiązują.