Makaron – uniwersalny składnik wielu smakowitych dań
Przygotowanie grillowanego kurczaka zaczynamy od podzielenia mięsa na dwie cienkie części, które następnie uderzamy tłuczkiem do jednolitej grubości. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, kminkiem i chili, następnie smarujemy oliwą i pozostawiamy do zamarynowania jeżeli mamy na to czas. Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu „al dente” w osolonej wodzie. Grillowane filety smażymy na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy kostkę cebuli do momentu, gdy stanie się szklista. Następnie dodajemy bulion i gotujemy około 2 minuty. Jeśli korzystaliśmy z patelni grillowej, przenosimy zawartość na inną dużą patelnię z gładkim dnem. Po zagotowaniu dodajemy śmietankę i znów zagotowujemy.
Do sosu wrzucamy odcedzony makaron, posypujemy pokrojonym kurczakiem i delikatnie mieszamy tak, aby kurczak był równomiernie rozprowadzony w potrawie. Na koniec posypujemy danie tartym serem i natką pietruszki, po czym odstawiamy z ognia. Makaron gotujemy „al dente” w osolonej wodzie.
Jajka zalewamy wrzątkiem, wbijamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na małym ogniu przez kilka minut aż się delikatnie zarumieni. Do tego dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund.
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to kolejna ciekawa propozycja. Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Szpinak myjemy i osuszamy. Łososia obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy starte ząbki czosnku i delikatnie podsmażamy mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony.
Spaghetti aglio e olio to proste danie pochodzące z Napolu, które zdobyło wielu fanów na całym świecie. Do jego przygotowania potrzebujemy drobno posiekane czosnek i papryczkę chili. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron to niezwykle uniwersalny składnik, który zawsze warto mieć pod ręką w swojej kuchni. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowywania posiłków. Często wystarczy połączyć go z tymi składnikami, które akurat mamy w lodówce, by powstało prawdziwie pyszne danie. Czy jesteście miłośnikami makaronu?