Kasztanowiec – niesamowite właściwości i zastosowanie w naturalnej medycynie
Kasztanowiec to drzewo, które nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale również ma znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Jest źródłem cennych składników, które wpływają korzystnie na nasz organizm, szczególnie jeśli chodzi o problemy z krążeniem. Produkt uzyskiwany z kory i owoców kasztanowca to wyjątkowy ekstrakt – jego regularne stosowanie, zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne, przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W tym kontekście warto podkreślić, że ten naturalny preparat jest szczególnie pomocny dla osób zmagających się z żylakami, obrzękami czy pewnymi zmianami skórnymi.
Drzewo kasztanowca (Aesculus) to gatunek, do którego należy wiele różnych odmian. Najczęściej stosowane w naturalnym leczeniu jest kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum), pochodzący z Grecji, południowych części Azji Mniejszej oraz Iranu. Obecnie drzewo to jest uprawiane w całej Europie, także w Polsce, gdzie stanowi piękny element krajobrazu parków i większych ogrodów. Jego urok doceniamy szczególnie wczesnym latem, kiedy kwitnie, oraz jesienią, kiedy owocuje.
Do celów leczniczych wykorzystuje się różne części kasztanowca. Wiosną zbiera się korę z młodych gałązek (Cortex Hippocastani), którą następnie suszy. Latem, w czerwcu, zbiera się kwiaty kasztanowca (Flos Hippocastani), które po wysuszeniu stają się naturalnym lekiem. Zdecydowanie największą wartość zdrowotną mają jednak niedojrzałe owoce kasztanowca (Fructus Hippocastani immaturus), zbierane w lipcu. Czasami wykorzystuje się także nasiona (Semen Hippocastani) i liście (Folium Hippocastani).
Kasztanowiec jest gwiazdą wśród naturalnych suplementów diety. Ekstrakt z owoców lub kory tego drzewa to jeden z najpopularniejszych produktów medycyny naturalnej. Jest on znany na całym świecie dzięki swoim właściwościom wzmacniającym i uszczelniającym naczynia krwionośne. Preparaty z ekstraktem z kasztanowca są łatwo dostępne w aptekach bez recepty i często są rekomendowane przez lekarzy na żylaki. W składzie ekstraktu z owoców kasztanowca znajdują się między innymi flawonoidy, garbniki, kumaryny i karotenoidy. Jednak najważniejszym składnikiem uznaje się escynę, mieszankę saponin.
Te cenne substancje uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i dodają im elastyczności. Dzięki temu krew przepływa szybciej przez naczynia, a ryzyko zakrzepów jest znacznie mniejsze. Naturoterapeuci polecają ekstrakt z kasztanowca na zaburzenia krążenia żylnego w kończynach dolnych, żylaki odbytu oraz w profilaktyce zakrzepowego zapalenia żył. Zewnętrzne stosowanie ekstraktu z kasztanowca, np. w postaci okładów, przyspiesza gojenie zmian skórnych po urazach – obrzęków, stłuczeń, zwichnięć, zmiażdżeń, a także drobnych oparzeń i odmrożeń. Działa to na zasadzie przeciwzapalnej i ściągającej. Zawarte w kasztanowcu garbniki mają działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i zapierające na układ pokarmowy.