Twój wiek to 40 lat? Przyspiesz swoje procesy metaboliczne dzięki odpowiedniemu odżywianiu

Twój wiek to 40 lat? Przyspiesz swoje procesy metaboliczne dzięki odpowiedniemu odżywianiu

Nie do uniknięcia jest fakt, że z wiekiem nasz organizm przechodzi szereg zmian, w tym nieuniknione spowolnienie metabolizmu. To powoduje, że nasze ciało zaczyna zużywać mniej kalorii, a w efekcie magazynuje coraz więcej tłuszczu, co utrudnia utrzymanie zdrowego ciała i redukcję wagi. Po przekroczeniu 40 roku życia, dochodzi jeszcze do obniżenia stężenia estrogenów w organizmie i zauważalnego spadku masy mięśniowej. Pomimo takich wyzwań, istnieją naturalne metody na spowolnienie tego procesu.

Wiele osób po 40-stce zaskakuje fact, że mimo utrzymania swojego standardowego menu diety i spożywania takiej samej ilości pokarmu, zauważają nagły wzrost masy ciała. Jest to wynikiem przede wszystkim spowolnienia naszych przemian metabolicznych, które obejmują liczne reakcje biochemiczne konsumujące energię niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo osoby po 40-tce są mniej aktywne fizycznie, przez co spalają jeszcze mniej kalorii. Jak więc poradzić sobie z taką sytuacją?

Użyj więcej białka w swojej diecie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że odpowiednie składniki pokarmowe mogą przyspieszyć nasze metabolizmy. Białko w tym aspekcie jest zwycięzcą – może ono zwiększyć podstawową przemianę materii nawet o 25 proc. W przypadku tłuszczu i węglowodanów, te wartości wynoszą odpowiednio 5-10 proc. i 6 proc. Aminokwasy stanowią budulec białka, a ich trawienie przez nasz organizm wymaga dużo energii. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej składnikom naszych posiłków i ograniczyć spożycie węglowodanów na rzecz białka, które znajduje się w drobiu, rybach, jajach i roślinach strączkowych. Zdecydowanie polecamy produkty niskotłuszczowe, zawsze pamiętając o dopasowaniu diety do naszych indywidualnych potrzeb, które wynoszą około 1 g białka na 1 kg masy ciała.