Co jest odpowiednie do jedzenia, gdy termometr wskazuje ponad 30 stopni Celsjusza?
Jak sobie radzić z gorącem, kiedy słupek rtęci na termometrze przekracza 30 stopni Celsjusza? Większość ludzi szuka ukojenia w basenach, chłodnej lemoniadzie z dodatkiem mięty czy orzeźwiających prysznicach. Ale co zrobić, gdy pomimo upału musimy ugotować obiad? Zdawać by się mogło, że w takich warunkach nasz apetyt drastycznie maleje, ale i tak nie możemy zapominać o utrzymaniu zdrowej diety. Pytanie brzmi: jakie pokarmy są idealne do spożycia podczas gorących dni, aby pomóc nam przetrwać te wysokie temperatury?
Panująca temperatura rodem z tropików wymaga od nas dodatkowych działań, nie tylko konsumpcji odpowiedniej ilości płynów. Kluczowe jest utrzymanie lekkiej diety, bogatej w różnorodne składniki odżywcze. W tym okresie powinniśmy skupić się głównie na spożywaniu owoców i warzyw. Możemy z nich przyrządzać kolorowe sałatki lub delikatne dania na parze – smakosze w każdym wieku z pewnością je pokochają.
ARBÓZ
Arbuzy, pochodzące z Południowej Afryki, składają się prawie całkowicie z wody. Dzięki temu idealnie gaszą pragnienie w upalne dni. Można je jeść samodzielnie lub tworzyć na ich bazie wieloskładnikowe orzeźwiające napoje. Arbuz jest niewyczerpanym źródłem likopenu i cytruliny, które są niezbędne dla zdrowia serca. Regularne spożywanie arbuza gwarantuje utrzymanie dobrego samopoczucia, nawet podczas ekstremalnych upałów.
CUKINIA
Cukinia zawiera dużą ilość płynu, podobnie jak arbuz, ale jest znacznie bogatsza w wartości odżywcze. Jest to doskonałe źródło potasu, żelaza, kwasu foliowego i witaminy A. Ze względu na łatwostrawność cukinii, możemy przygotowywać z niej lekkie potrawy na parze lub wegetariańskie dania jednogarnkowe, które mogą spożywać nawet najmłodsi.
OGÓREK
Latem ogórki są na topie – i to nie bez powodu. Te warzywa składają się głównie z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Możemy wykorzystać je do przygotowania smacznych chłodników, mizerii albo lemoniady. Dania na bazie ogórków są niskokaloryczne, świetnie nawadniają i odżywiają nasz organizm.
POMARAŃCZE I GREJPFRUTY
Cytrusy są naszym sprzymierzeńcem podczas tropikalnych upałów. Składają się w 90% z wody, a ich kwaskowy smak doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Domowej roboty lemoniada na bazie cytrusów dostarcza nam dużej dawki witaminy C i jest zdrową alternatywą dla słodzonych napojów gazowanych.
Skarby ze sklepu z warzywami i owocami
Jak pokazuje powyższe, podczas upałów nie musimy rezygnować z większości posiłków. Produkty pełne wody, takie jak owoce i warzywa, są naszym sprzymierzeńcem – są niskokaloryczne, łatwe do strawienia, orzeźwiające i chłodzące. Są też źródłem cennych antyoksydantów. Możemy z nich przyrządzać proste dania, które pomogą naszemu organizmowi utrzymać się w dobrej formie, nawet podczas ekstremalnych upałów.