Znaczenie oraz źródła naturalnego pochodzenia Witaminy C (E300) w codziennej diecie
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest popularnie kojarzona z profilaktyką i terapią schorzeń takich jak przeziębienie czy grypa. Warto jednak podkreślić, że jej wpływ na funkcjonowanie organizmu jest o wiele bardziej złożony i obejmuje między innymi poprawę kondycji skóry, łagodzenie symptomów alergii, a także wzmacnianie stanu kostno-stawowego i układu krążenia. Dodatkowo, Witamina C pełni istotną rolę w zapobieganiu niektórym zaburzeniom psychicznym i nowotworom. Aby korzystać z tych dobrodziejstw, konieczne jest włączenie do naszego jadłospisu dużej ilości owoców i warzyw, które są naturalnym źródłem tej witaminy.
Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi polihydroksylowych. Jego obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dostarczać go sobie poprzez codzienną dietę. Ale to nie jedyny obszar jego zastosowania – Witamina C jest powszechnie używana jako przeciwutleniacz (E300) w przemyśle spożywczym.
Kiedy zastanawiamy się nad naturalnymi źródłami Witaminy C, najpierw na myśl przychodzą nam owoce i warzywa. Chociaż produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają minimalne ilości tej substancji (na przykład w mleku krowim jest niecałe 2 mg / 100 g), to prawdziwe skarbnice Witaminy C są owoce dzikiej róży (1800 mg / 100 g), rokitnik (do 1000 mg / 100 g) i papryka żółta (294 mg / 100 g). Inne produkty obfitujące w Witaminę C to: czarna porzeczka (180 mg / 100 g), natka pietruszki (178 mg / 100 g), papryka czerwona (144 mg/ 100 g), jarmuż gotowany (120 mg / 100 g), chrzan (114 mg / 100 g), brukselka gotowana (94 mg / 100 g), kiwi (80 mg / 100 g), papaja (70 mg / 100 g), kalafior (69 mg / 100 g), szpinak (67,8 mg / 100 g), kalarepa (64,7 mg / 100 g), truskawka (60 mg / 100 g), cytryna (53 mg / 100 g) i pomarańcza (50 mg / 100 g). W celu utrzymania odpowiedniej dawki Witaminy C w codziennej diecie, zaleca się także regularne spożywanie brokułów gotowanych (46,7 mg / 100 g), mango (36,5 mg / 100 g), grejpfrutów (32,2 mg / 100 g), mandarynek (30 mg / 100 g), pomidorów (23 mg / 100 g) i białej kapusty gotowanej (19 mg / 100 g). Dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C zależy od wieku człowieka. Dzieci do 6 roku życia powinny spożywać dawkę 50 mg na dobę, dziewięciolatki – 60 mg, natomiast kobiety i mężczyźni – 70 mg. Kobiety ciężarne i karmiące powinny spożywać od 80 do 100 mg Witaminy C dziennie.