Łotwa – Tajemniczy Świat Bałtyckiej Natury i Niepowtarzalnej Kultury
Położona nad Morzem Bałtyckim Łotwa, znana jako jeden z państw bałtyckich, oczarowuje swoją różnorodną scenografią, pełną urokliwych miasteczek, zachwycających krajobrazów i śladów burzliwej historii. W tym wpisie przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik po tym niezwykłym kraju, który na każdym kroku zaskakuje swoim bogactwem.
Zaczynając od geografii, Łotwa jest umiejscowiona na wschodnim brzegu Morza Bałtyckiego, otoczona przez Estonię od północy, Rosję od wschodu, Białoruś od południowego wschodu i Litwę od południa. Kraj ten charakteryzuje się różnorodnością krajobrazu – od plaż usianych drobnymi ziarnami piasku po pagórkowate tereny w głębi kraju. Znajdziemy tu również ponad 12 tysięcy rzek i 3 tysiące jezior, z których największą jest Dźwina, przepływająca przez stolicę kraju – Rygę. Umiarkowany klimat kontynentalny sprzyja różnorodności flory i fauny tego kraju. Temperatury w styczniu oscylują wokół -4°C, natomiast w lipcu wynoszą średnio 17°C. Łotwa charakteryzuje się również obfitymi opadami przez cały rok, z największym nasileniem w okresie letnim. Najlepszy czas na odwiedziny to miesiące letnie, od czerwca do sierpnia, kiedy dni są najdłuższe, a pogoda najbardziej sprzyjająca. W tym czasie można podziwiać fenomen bałtyckich białych nocy, kiedy to dzień jest tak długi, że noc praktycznie nie zapada.
Łotwa to skarbnica historycznych zabytków i atrakcji. Stolica kraju – Ryga, wpisana na światową listę dziedzictwa UNESCO, zachwyca swoją starówką pełną kolorowych kamienic i urokliwych kościołów. Szczególnie znane są tutaj Katedra Ryska – największy średniowieczne kościół w krajach bałtyckich oraz Zamek Ryski, siedziba prezydenta kraju. Inne miasta również mają wiele do zaoferowania. W Kuldiga znajduje się najszerszy naturalny wodospad w Europie – Venta, a w Siguldzie możemy podziwiać ruiny średniowiecznych zamków i zwiedzić Park Narodowy Gauja. Nie można zapomnieć o Pałacu Rundāle, jednym z najważniejszych dzieł architektury barokowej i rokoko w kraju.
Na Łotwie warto zasmakować tradycyjnej kuchni, będącej połączeniem wpływów rosyjskich, niemieckich i skandynawskich. Nie zabraknie tutaj dań mięsnych, jak pelmeni czy karbonāde, a także rybnych, z dominującym śledziem i wędzonymi rybami. Znana jest też łotewska produkcja alkoholi. Warto spróbować tu lokalnego trunku – Rīgas Melnais Balzams, gęstego likieru ziołowego, który jest jednym z symboli łotewskiej kultury kulinarnej. Słodkości również nie zawodzą – pierniki z Rygi, czekolada Laima czy ciasta z dodatkiem lokalnych owoców to tylko niektóre z łotewskich przysmaków.
Odkrywanie Łotwy to prawdziwa podróż pełna niespodzianek. Od plaży po parki narodowe, od historycznych zabytków do kulinarnych doświadczeń – ten kraj ma coś do zaoferowania dla każdego!